DienstbaarheidDienstbaarheid, Echt Geluk en vreugde in mijn hart vond ik pas toen ik me dienstbaar begon op te stellen voor anderen. En verantwoordelijkheid te nemen voor wat er op mijn pad kwam. Te schenken aan goede doelen, en geen zwerver of dakloze voorbij te lopen zonder ze iets toe te stoppen. Hierdoor daalde het gevoel over wat ik van mezelf moest en kon worden aanzienlijk. Ik was niet meer de ‘belangrijkste’ Ik hoefde niet meer zo nodig iets te zijn of te worden wat toch al niet lukte. Ook al slaagde ik niet in vele banen, en ook mijn relaties mislukten aan de lopende band. Financieel was het ook niet rooskleurig…..wat kon ik nu eigenlijk wel? Ik kon delen, ik had genoeg.

Genoeg in mij om een glimlach te schenken, genoeg om een bos witte rozen te kopen voor een vrouw die elke dag in de kou stond om daklozenkrantjes te verkopen. Genoeg in mij om iemand een luisterend oor te bieden, die zich eenzaam voelde. Ookal had ik geen luxe; altijd had ik genoeg om te geven. Goederen zijn maar tijdelijk; een goede daad of een helpende hand is voor eeuwig…..En ik voelde hoe bewuster ik hiermee omging hoe meer vreugde ik in mijn eigen hart begon te voelen.

Waar geen goederen of luxe tegenop kon. Ik merkte al vlug dat zodra ik iets voor een ander deed; het voelde alsof ik ook zelf een geschenk ontving. Een last viel van mijn schouders; het zware IK gevoel…verdween. Ik voelde hoeveel druk er ons van jongs af aan al wordt opgelegd. Iets te moeten worden; iemand te moeten zijn. Een groot huis, en dure auto voor de deur; wat uiteindelijk resulteert in meer stress. We zijn alles al, en hebben de belangrijkste geschenken altijd in ons en ter beschikking.

Het is niet nodig langer die druk op jezelf te leggen. Maak jezelf maar lichter; door jouw licht over anderen te laten schijnen.

Happiness depends on what you can give. Not what you can get.

 

Barbara